[@SanitatSBD15M] Els Especialistes de la Sanitat Pública: Una espècie en extinció

[pdf] Els Especialistes de la Sanitat Pública:  Una espècie en extinció

El panorama sanitari del Vallès Occidental no pot ser més desolador. D’ençà que el nou Pla de Salut de Catalunya 2011-2015 [1] (en el qual s’afirma que “Els recursos humans són suficients encara que la seva distribució mostra un alt nombre d’especialistes respecte a altres països del nostre entorn”) s’està aplicant juntament amb el projecte RAT (Reordenació Assistencial Territorial) [2], els especialistes de l’Atenció Primària de l’Institut Català de la Salut (ICS) estan desapareixen.

El Director del CatSalut Josep Maria Padrosa Macias, mà dreta del conseller de sanitat Boi Ruiz, que va ser padrosa1apoderat d’un holding de prop d’una vintena d’empreses  [3] [4] [5] del grup Corporación Fisiogestión [6], ja ho va  insinuar quan afirmava que un dels objectius de la Generalitat era reordenar els serveis especialitzats i concentrar-los en determinats hospitals, portant a terme la unificació de les diverses especialitats, i que si calia fer fora a personal professional perquè no tingués cabuda en el nou sistema, no dubtaria a fer-ho, però clar netejant-se les mans, delegant als hospitals la decisió de com realitzar l’eufemístic ‘retall pressupostari’. També ens resulta curiós, pel que es desprèn de les seves paraules, que es pugui guanyar en ‘eficàcia’ evitant hospitalitzar als malalts després d’anar a urgències o d’una intervenció quirúrgica, però això és una altra història [7].

La privatització a casa nostra avança de forma constant. A Lleida la sanitat està immersa en un procés on l’Institut Català de la Salut (ICS), recordem que és un ens totalment públic, es converteixi en un Consorci públic-privat amb gestió privada. Llegiu l’article del blog ‘Pel dret a la Salut’  de 23 d’abril de 2014, “Lleida, cal aturar la fragmentació de l’ICS” [8]. Aquest és el famós ‘model de gestió única‘ que tant anomena el conseller de sanitat Boi Ruiz?

A Sabadell, al CAP II Sant Fèlix (que és de l’ICS i lloc de referència de les especialitats de l’Atenció Primària) fins fa poc  gairebé tot el personal sanitari i administratiu pertanyia a l’ICS. Ara podem afirmar que cada dia hi ha menys metges especialistes de l’ICS i n’hi ha més del Consorci Hospitalari Parc Taulí que els estan substituint, de tal manera que el Consorci ja dirigeix la majoria d’especialitats. S’ha arribat inclús a què siguin les treballadores del Consorci Hospitalari Taulí les qui gestionin les derivacions dels metges de medicina general dels Centres d’Atenció Primària ee1(CAP). Què està passant? Per què aquest canvi de competències i de personal?

D’una banda la retallada de llits per a malalts crítics (neurologia, cardiologia, etc.) del Consorci Hospitalari Parc Taulí de Sabadell ha provocat que els malalts crítics que arriben a aquest hospital no tinguin la possibilitat en molts casos de ser ingressats, segons argumenten els metges perquè no hi ha llits ni especialistes hospitalaris per fer-ne el seguiment. Sense poder decidir res, el malalt crític es traslladat a l’Hospital General de Catalunya [9] [10] de Sant Cugat del Vallès que pertany al grup privat IDC Salud [11].

D’altra banda la retallada de llits i quiròfans al Consorci Hospitalari Parc Taulí de Sabadell i la contractació de llits i quiròfans i el transvasament de personal del Consorci a la Clínica del  Vallès [12] de Sabadell  (antigament anomenada Capio [13]  i més antigament Aliança), que pertany al grup privat IDC Salud [11] incideix en que anualment (des de l’any 2009, data en què es va tornar a inaugurar aquesta clínica) més de 4000 pacients, són derivats, per ser atesos quirúrgicament o en alguna especialitat hospitalària, cap a la Clínica del Vallès que és ee2privada. I això és així gràcies a un acord entre l’Hospital Taulí, l’Ajuntament de Sabadell i el CatSalut amb aquest grup privat.

Ens trobem aleshores, en l’àmbit hospitalari, amb dos convenis opacs amb l’empresa privada IDC Salut  [11] (el de l’Hospital General de Catalunya [9] i el de la Clínica del Vallès [12]). Convenis opacs dels quals en són responsables el CatSalut, els ajuntaments afectats, i que es fan efectius amb la complicitat del Consorci Sanitari Parc Taulí. Convenis amagats que causen la indefensió de les persones davant l’administració sanitària pública i dels quals en tenim coneixement gràcies als informes que publica la Sindicatura de Comptes  [14].

Els passos que està donant actualment el CatSalut per treure’ns els especialistes de l’atenció primària i per agrupar-los en Consorcis (tal i com està passant a Lleida [8]) no és nou, està copiat del model sanitari dels Estats Units, un model on l’assistència no és universal i només se la pot permetre qui se la pot pagar.

Sembla increïble que els responsables de la gestió pública anteriors i actuals  (el Conseller de Sanitat Boi Ruiz, el director del CatSalut Josep Mª Padrosa, l’exdirector del CatSalut Carles Manté, l’expresident de l’ICS Josep Prat, l’actual president Carles Constante, etc.) hagin treballat i treballin per retallar la sanitat de tothom i per deixar-nos una atenció primària minsa i unes urgències que no tinguin cap connexió amb la continuïtat de la cura. Els serveis de les especialitats s’estan oferint des de l’àmbit privat i concertat gràcies a convenis que dificulten, per no dir que impossibiliten, el control públic dels costos d’aquests serveis.

Les retallades brutals en l’assistència pública per ofegar-la i acte seguit, la signatura de convenis amb la privada per alleugerir  la saturació i les llistes d’espera són una forma de privatització, encara que els responsables de la sanitat ho neguin. I creiem que això és inacceptable en un país que havia arribat a cobrir amb bona nota absolutament totes les necessitats mèdiques.

I nosaltres diem que la salut no està en venda!!!

Prou retallades a l’assistència sanitària pública per alimentar amb diners públics, equipaments, material, personal i amb malalts, l’empresa privada!!!

¿PER QUÈ FAN DESAPARÈIXER ESPECIALISTES DE L’INSTITUT CATALÀ DE LA SALUT?

 Grup de Treball de Sanitat

 

Grup de Treball de Sanitat

Moviment Indignació 15M Sabadell

https://acampadasbd.wordpress.com/category/gdt-sanitat/

[pdf] Els Especialistes de la Sanitat Pública:  Una espècie en extinció

———————————————————-

[1] Pla de Salut  de Catalunya 2011-2015

[2] Projecte RAT (Reordenació Assistencials i Territorials 2013-2015)

[3] ‘El País’ 19/06/2013 ‘El ‘número 2’ de la sanidad catalana contrata con firmas que representa‘ per Oriol Güell

[4] Plataforma de Afectados por los Recortes Sanitarios (PARS). Caso Padrosa: fraude para la ciudadanía y peligroso precedente’

[5] Moviment Indignació 15M Sabadell Càrrecs d’en Josep María Padrosa Macías

[6] Corporación Fisiogestión

[7] ‘El País’ 6/06/2013 ‘La Generalitat quiere ahorrar 64 millones en ingresos hospitalarios‘ per Antía Castedo

[8] Plataforma Pel Dret a la Salut. Lleida, cal aturar la fragmentació de l’ICS’

[9] Hospital General de Catalunya

[10‘Les relacions entre Parc Taulí i Capio Hospital General de Catalunya per David Compayon

[11] Grup Sanitari IDC

[12] Clínica del Vallès

[13] ‘El País’ 6/01/2013 ‘Los gigantes de la sanidad privada‘ per Guillermo Abril i Jaime Prats

[14] Informe 20/2013. Corporació Sanitària Parc Taulí. Exercicis 2008-2011