Acta 3a Assemblea d’afectades del Taulí #AcampadaTaulí #TotsSomTaulí

10 de gener de 2013

Participants: unes 100 persones

[PDF] Acta 3a Assemblea d’afectades

 .

Ordre del dia:

1. Grups de treball

1.1. Intertorns

1.2. Difusió externa

1.3. Accions i activitats

1.4. Relació intercentres

1.5. Reclamacions

1.6. Comunicació

1.7  Unitat de medicines alternatives (homeopatia, naturopatia, acupuntura, etc)

2. Informació

 .

1. Grups de treball

1.1. Intertorns

GdT que intenta fer arribar a tot arreu la informació. Difusió de la  informació a tots els professionals i usuaris, però sobretot s’intenta que aquesta arribi a tots el torns de l’hospital i a tots els centres. L’objectiu és assegurar-se de que tothom s’assabenti de la informació.

1.2. Difusió externa

S’han fet pancartes. Es disposa de material. Està pendent de penjar-se una pancarta  a l’autopista i a Barberà se’n posarà un altra. Se’n disposen d’algunes més per donar a qui les demani per penjar-les als balcons. Es donarà material a la gent que ho sol·liciti per a que treballi: Hi ha llençols, lona, esprai… S’aniran repartint pancartes i es podran penjar les que estiguin fetes. Una persona ha portant més material.

1.3. Accions i activitats

Aquest GdT té la tasca de dinamitzar les xerrades i els actes que es fan al vestíbul. Per la setmana que bé s’està preparant una sobre les reclamacions. També se n’està organitzant un altra amb l’Assemblea Nacional de Catalunya (ANC) per a que expliquin com es produeix el traspàs de diners entre Catalunya i l’estat espanyol i per parlar sobre com ens pot afectar el fet de que Catalunya sigui independent o no. Aquestes xerrades encara no estan confirmades, quan ho estiguin es farà difusió a través de les xarxes socials.

A l’assemblea anterior van sortir idees i el grup es va reunir per veure que es podia  fer. Es necessita una mobilització aquest mes a Sabadell, una manifestació unitària per aquí dues setmanes, potser una concentració la setmana vinent.

Dintre d’uns dies també vindrà la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) i ens faran parlaran de l’estat dels habitatges, els desnonaments i de la dació en pagament.

1.4. Relació intercentres

No hi ha ningú present d’aquest grup.

Es comenta que la setmana que bé hi haurà la reunió a St. Pau i fins aleshores no sabrem res.

Es pregunta si hi ha algú que estigui en contacte amb els CAPs. Algú explica que es va intentar contactar amb tots els CAPs però tots els correus van rebotar, segurament perquè totes les direccions de correu eren incorrectes.

1.5. Reclamacions

El dimarts dia 15 a les 6 de la tarda es farà una xerrada sobre les reclamacions titulada “La reclamació com a eina de lluita social” amb Fofo Espínola, usuari de la sanitat pública.

Es comenta que s’ha preparat una octaveta per fer-ne difusió sobre perquè s’ha de reclamar en lloc de queixar-nos. La podeu descarregar en format PDF en el següent enllaç http://db.tt/aXsxom8h. Aquesta octaveta també serveix per presentar als afectats quin tipus de tasca es vol realitzar des del grup de reclamacions.

1.6. Comunicació

Es comentar que  hi ha diferents eines per fer  la difusió de tot el que està succeint al Taulí i a altres centres. Aquestes eines són el blog, el facebook i el twitter de l’acampada Taulí. S’apunta que s’està fent difusió en diferents mitjants d’aquestes direccions però que  pràcticament estan inactives:

El blog serveix per dotar de contingut l’acampada amb tot tipus d’informació: Actes, octavetes, informació del CSPT, de l’acampada, premsa, etc., i no s’està fent.

El twitter @AcampadaTauli que hauria de explicar el dia a dia de l’acampada està inoperatiu des de final de desembre.

El facebook Acampada Parc Taulí és l’únic  mitjà que està en funcionament però només informa dels esdeveniments que es faran al Taulí i de notícies de premsa sobre la sanitat.

Es fa la proposta de fer un recull de notícies sobre les conseqüències de les retallades a la sanitat en les persones. També es demana que els professionals del Taulí recolzin e informin sobre la campanya contra l’euro per recepta.

Es parla sobre que és el pad col·laboratiu (http://titanpad.com/OrdreDelDiaTauli), com funciona i com s’utilitza. Serveix per la construcció entre totes de l’ordre del dia de l’assemblea d’afectades que es realitza els dijous. És un eina oberta a tothom que permet afegir  lliurement a l’ordre del dia el punt que es desitgi tractar a  l’assemblea.

1.7 Unitat de medicines alternatives (homeopatia, naturopatia, acupuntura, etc)

Les persones interessades en tocar aquest punt no hi eren presents. Queda pendent per la següent assemblea.

.

2. Informació:

-Es demana informació sobre la reunió de representants sindicals a St. Pau. Una persona del comitè comenta que no han hagut  canvis i que la pròxima reunió serà el dimecres 16 de gener. S’està pendent de què es parlarà i de les decisions que es prendran en aquesta reunió. Acta de la reunió del dia 2 a St. Pau

La direcció està disposada a negociar però no se saben quines seran les retallades que hi  hauran. El que si sembla clar es que hi haurà un canvi en la forma de pagament. No s’ha concretat la milionada que s’ha de retallar perquè els pressupostos estan prologats.

.

3. Sobre el torn de paraula:

– Un participant comença parlant de l’euro per recepta. Comenta que els farmacèutics haurien d’informar i assessorar sobre aquest  tema. Que hi han farmacèutics que obliguen a presentar fotocòpies del DNI i dels full d’insubmissió de cada medicament si no tenen l’imprès. Aleshores surt molt més car negar-se a pagar l’euro que pagar-lo. Al principi hi havia farmacèutics que deixaven posar  totes les medicines en un sol full però l’ICS obliga a que s’ompli un full per recepta. També tenim en contra el fet de que hi ha gent gran que tot això no ho entén, els hi resulta un trasbals i paguen l’euro.

– El problema del ciutadà es la falta de informació i el del farmacèutic que ha de fer de recaptador. Ells també tindrien que fer alguna cosa, s’hi tindrien que oposar d’alguna manera. Davant de tants problemes la gent acaba pagant. S’ha de denunciar a tots els que provoquen aquesta situació, als responsables.  Si s’ha de pagar una taxa i s’ha de fer omplint uns impresos els farmacèutics en tindrien que tenir de disponibles i no poden obligar fer-ne fer fotocòpies. No som nosaltres qui per anar a fer fotocopies de res.

– En la majoria de les farmàcies no s’està donant cap tipus d’informació. Es demana a la gent gran que no hi vagin soles i d’aquesta manera se’ls pot assessorar per no pagar l’euro i per ajudar a omplir els impresos.

– Les qüestions legals sobre l’euro per recepta i com reclamar es tractarà a la xerrada del dimarts. Ja hi  han accions que es van fent i es poden anar repetint.

– Algú diu que s’estan deixant sense serveis a l’hospital Taulí i que aquests s’estan derivant a l’Aliança. Afirma que aquestes clíniques privades fan molt de mal. Derivar a les persones forma part de les mesures de privatització i per tant de pèrdua de drets dels usuaris.

– S’assevera que hi ha  gent que té un compromís en relació amb aquest  tema i que les persones han de participar i s’han de comprometre per intentar capgirar aquesta situació. Es   demana un anàlisi de les repercussions que tenen les retallades en sanitat al Taulí, al Vallès, a Catalunya. Com repercuteix als treballadors i als usuaris. Es sol·licita, per exemple,  informació sobre quines persones s’estan tractant de més a salut mental, quin ha sigut l’increment de suïcides, si s’ha detectat un augmentat de la violència domèstica, de  trastorns de la personalitat. Es demana que es doni informació de tot tipus. Aquestes dades ens permetran analitzar la situació de la sanitat i decidir que fer.

– Es comenta que tot el que afecta als professionals  afecta als usuaris. Que al documental que es va projectar fa uns dies La salut  el negoci de la vida”  es donaven moltes dades sobre aquests  temes. Si la salut no és bona repercuteix a la nostra vida.

– S’ha de veure com es canalitzen totes aquestes inquietuds, per exemple amb  xerrades. Però s’ha d’anar amb compte perquè hi han propostes que desborden la capacitat de l’assembla  com és el cas de la proposta anterior de reunió de dades estadístiques. Fer una recopilació d’aquesta informació representa un treball enorme.

– Els polítics han d’estar al servei del poble. Estic en contra de totes les retallades. El que es vol és privatitzar. Hi ha  una reunió el dimecres a St. Pau. I el dia 23 Parlament. Si estem convençuts hem d’anar-hi per demanar que no es retallin les partides socials i per què parlin de política econòmica. S’han de realitzar campanyes més potents.

Al Taulí es veuen pocs cartells. No hi ha cap informació i mala difusió i per això hi ha poc resó. Funciona el boca a boca però hem de tenir més repercussió. Hem de ser capaços de moure més gent per poder avançar més.

– Es fa la proposta de realitzar una acció organitzada: A últims de mes es reuneix el Consell de Govern del Taulí a la Salut, es proposa fer-hi una concentració davant.  S’ha d’anar  darrera els directius que són part responsable d’aquesta situació que viu la sanitat. Barcelona està massa lluny.

– Es declara que al Taulí la repercussió de les retallades en el servei de neteja ha estat greu. Han desaparegut tres llocs de treball i això es tradueix en més feina per als altres treballadors. Es evident que si la baixa no es cobreix implica més feina, que si al metge se li treuen ajudants la atenció es deteriora. Aquest tema crema, ara impera la por en el personal.

– S’apunta que es fa necessari un compromís per part de tot el personal, que hi ha persones que cobren un gran sou i també s’haurien de mobilitzar.

– S’afirma que hi han interessos ideològics i econòmics. Que en el servei públic s’està endollant a molta gent. Un exemple, la dona del conseller de sanitat de la Generalitat Boi Ruiz al Taulí (algú apunta que ja no hi és perquè el contracte era temporal). Hem d’ assenyalar els que ocupen llocs de treball i responsabilitat a dit, dir qui són. No els hem d’acceptar. Els hem de seguir a tot arreu com si fóssim els cobradors del frac

Els serveis públics  no son gratuïts, els estem i hem pagat amb els nostres impostos. No es pot perdre més el temps, s’ha de recuperar tot el que era públic com Telefónica i altres serveis. La privatització hauria de ser un delicte.

Cal fer coses noves: Ara s’estan alliberant edificis, fa uns mesos es va ocupar un banc per aconseguir la dació en pagament de famílies desnonades.

També hem de ser més. Mirem el que passa a Madrid, estan molt més mobilitzats que aquí. Hem de buscar la complicitat dels mitjans de comunicació. Se’ls hi demana als professionals que treballin molt més del que haurien de treballar. En la sanitat per estalviar s’estan limitant les proves. Cal començar a exigir,a fer reclamacions.

Tenim que fer difusió de tot el que està passant. Fer campanyes. S’ha d’informar. L’eina que tenim per fer-ho és la contrainformació, la informació que nosaltres aportem. S’ha de dir que ens han robat per sobre de les nostres possibilitats, el sistema sanitari no és deficitari perquè no és un negoci. Si ens posem malalts tenim dret a la nostra salut. Anem a buscar qui són els culpables d’aquestes retallades, d’aquesta situació. Hi ha hagut víctimes per culpa de les retallades i això és inacceptable. No hi ha dret a que la gent es mori perquè s’escatimen proves, perquè es treuen recursos.

Els professionals de la salut no tenen que pensar en salvar el seu lloc treball. Al que cal tenir por és a que el sistema s’enfonsi, no a perdre la feina.

– Es fa una proposta d’acció : una manifestació a Sabadell el dia 24 d’aquest mes.

– Algú  comenta que és una mica just de temps que en una setmana no hi ha temps per mobilitzar a moltes persones. Que hi  ha molts treballadors que tenen por i que ho hem de comprendre.

– Qui pot canviar les coses és la gent que està dintre. Les coses que s’aconsegueixen a Madrid es perquè els professional s’han implicat. Aquesta gent necessita el nostre recolzament els hi hem de dir que no estan soles. Proposo una primera concentració el  dia 17 per  poder fer una manifestació més potent el dia 24. Potser ara sembla que no tenim força per convocar una mobilització molt gran però hem de començar a teixir xarxa. Es difícil  pensar en una vaga general de sanitat però es podria anar fent per sectors, tindria una  efecte important. Donem la  confiança als professionals perquè son els que poden realment  canviar aquesta situació.

– Es demana concreció  en la proposta de les accions.

– Es proposa una concentració pel dia que es reuneixi el Consell de Govern del Taulí.

Una concentració davant del Parlament pel dia que s’aproven els pressupostos.

Es comenta que Internet arriba a molta gent però no arriba a tothom, que cal fer fulls informatius i fer difusió. Que es necessari que es comencin a “mullar” partits, sindicats… S’ha d’anar tots a una. Que els polítics viuen com uns privilegiats quan haurien de gestionar els nostres interessos. Cal començar a denunciar tota la corrupció, tot el que es queden i el que cobren, els privilegis de que gaudeixen. Hem de demanar a l’ajuntament que opina sobre aquest tema i que es posicioni. S’ha d’anar tots a una, hem de recuperar aquesta unió que s’ha perdut.

– Es llegeixen les prospectes de l’acta de la setmana anterior, de l’acta del dijous 3 de gener (Recull de propostes completes pels Grups de Treball).

Comparant les propostes de l’assemblea anterior i les del dia d’avui veiem que es repeteixen les següents que es poden realitzar com professionals i usuaris del Taulí:

– Realitzar un recull de informació sobre la situació real de la sanitat pública, de dades concretes  i fer-ne tota la difusió possible amb les eines que tenim disponibles a Internet i amb mitjans físics  com octavetes, fulls explicatius, dossiers,  etc.

– Convocar a una concentració davant la Salut quan es reuneixi el Consell de Govern del Taulí.

– Convocar una manifestació a Sabadell pel dia 24 de gener que surti del Taulí en direcció a l’Ajuntament  o a la inversa.

Sembla que hi ha consens de l’assemblea per realitzar aquestes propostes.

Respecte a la una concentració davant el Parlament es diu que ens tindríem que  coordinar  amb altres centres, col·lectius, etc., és més complexa. Que s’hi hauria d’anar abans a l’aprovació del pressupostos perquè quan els estan aprovant ja està tot decidit i no sembla que tingui massa sentit.

 .

Properes trobades i esdeveniments:

–       Dijous 17 de gener a les 5 de la tarda: Quarta Assemblea d’Afectats al Taulí. El tema principal serà la preparació de la manifestació.

–       Dijous 15 de gener a les 6 de la tarda: Xerrada  sobre La reclamació com a eina de lluita social amb Fofo Espínola, usuari del Taulí

.

Premsa:

  Sabadell en vivo:

L’acampada de l’Hospital Taulí realitza la tercera assemblea d’afectats

.

Crònica de isabadell:

L’Acampada Taulí supera el mes i anuncia una manifestació

.

Vilaweb Sabadell

La sanitat publica es viable

per David Garcia

Anuncis