Acta 2a Assemblea d’afectats Taulí #AcampadaTaulí #TotsSomTaulí

3 de gener de 2013

Participants més de 150 persones

[pdf] Acta 2a Assemblea

Ordre del dia

1. Grups de treball

1.1. Intertorns

1.2. Difusió externa

1.3. Accions i activitats

1.4. Relació intercentres

2. Informació de la reunió representats sindicals a l’Hospital de St. Pau

1. Grups de treball

1.1. Intertorns

Hi han 12 sanitaris apuntats. S’encarreguen de fer la difusió de la informació en tots els torns i en totes les plantes.

Es demana ajuda i implicació per a que hi intervingui més gent.

1.2. Difusió externa

Es va decidir al grup de fer propaganda que es distribuiria per les associacions veïnals.

També es va decidir redactar un resum del manifest per poder fer-ne difusió.

Es sol·licita col·laboració ciutadana i suport de la ciutadania a l’acampada.

S’han de confeccionar pancartes per instal·lar-les a la plaça de l’ajuntament i al Parc Taulí, l’ajuntament s’ha compromès a no tocar-les.

S’ha confeccionat un cartell demanant a la gent que col·labori aportant material per fabricar les pancartes: Llençols, retoladors, etc.

La Plataforma de Cerdanyola-Ripollet també ha fet difusió.

1.3. Accions i activitats

Comissió que pretén dinamitzar l’acampada amb xerrades, cinefòrum,etc. i que ja ho està fent.

Per la propera setmana hi ha programada la xerrada-debat sobre el negoci de la sanitat el dijous dia 10 a les 7 de la tarda amb l’ Albano Dante i la Marta Sivina, editors de la revista Cafèambllet i amb l’Esther Vivas, activista catalana.

Al grup s’ha presentat la proposta de parlar també sobre diferents temàtiques que ens afecten a tots i sobre les retallades en ensenyament, habitatge, etc.

S’ha proposat que es puguin efectuar reunions als vestíbul per visualitzar la tancada.

S’han de pensar propostes d’accions.

S’està esperant a la reunió sindical conjunta que es va fer ahir dia 2 de gener per veure que es fa.

1.4. Relació intercentres

Es pretén que es vagin realitzant reunions entre els diferents hospitals com la  reunió d’ahir a St. Pau.

Es  suggereix que s’hauria de contactar amb el treballadors dels CAPs donant-los informació sobre què està passant. Ja s’ha enviat emails i han hagut contactes amb el CAP de Serra Perera.

Ara per ara els CAPs estan poc implicats. Però hi  ha gent que s’ha començar a moure a Polinyà i al St. Fèlix.

1.5 IPP (Reclamacions)

Grup de reclamacions per fer-les dintre de l’hospital i a les farmàcies. El grup de reclamacions és una mica  problemàtic i potser per això no s’ha constituït. Hi ha un company que hi està treballant. Qui vulgui treballar en aquest tema que s’apunti.

Es proposa que aquest grup faci una explicació sobre la Iniciativa Penal Popular (IPP) contra les retallades. Proposta al GdT d’accions i activitats per organitzar una sessió on es tracti aquest tema.

Formularis de queixa

[article] Sobre la IPP contra l’assalt al sistema públic sanitari

[article] Els 10 punts clau de l’argumentació de la IPP contra Mas i Boi Ruiz

Es demana que les persones s’apuntin als diferents grups de treball

 

2. Informació de la reunió representats sindicals a l’Hospital de St. Pau

 Reunió de representants sindicals d’hospitals, ambulatoris i centres.

Es va arribar  a dos acords principals:

–       No anar amb sigles sindicals.

–       Condicions de conveni úniques.

Aquestes temes es concretaran a la pròxima reunió que es farà dintre de 15 dies.

També es va decidir que es faran accions unitàries i que a tots arreu siguin iguals, el mateix dia i a la mateixa hora. Coordinació. Tots som treballadors de la sanitat i s’ha d’anar a una.

 

S’obre el torn de paraules:

– Es pregunta si només es va parlar de que aquestes accions les realitzarien els  professionals o es va pensar de fer algun tipus d’acció que contempli també als usuaris?

– Si es treballa en pitjors condicions el servei és ressenteix. Si a un professional el van canviant de lloc de treball repercuteix en el professional i en el servei. Els  polítics ja ho saben això però ens estant venent una altra cosa.

– Es comenta que la decisió de exigir que les condicions dels convenis siguin unitaris és una molt bona notícia, que això és el que s’havia de fer des de fa temps.

La classe política s’estan apropiant de les nostres vides i dels nostres treballs. El que cal és fer documents que es puguin portar els barris i a les empreses on s’informi d’aquesta situació de retallades que pateix la sanitat. També toca anar tots a una. Els nostres fills i els nostres néts pagaran tot el que està succeint, si no ens aixequem i fem pedagogia sobre el que està passant. No és cert que s’hagi de donar el mateix servei a la privada. Els mitjans de comunicació no estan informant. Però per sort hi han periodistes que també s’estan aixecant. No gastem el temps en difusions banals donem dades concretes. Treballem en els nostres barris fent difusió d’aquestes dades que és el que canviarà la visió de la realitat.

– Quina es la situació de les tancades a Catalunya?

Els representants sindicals han decidit continuar les tancades fins a la pròxima reunió que es realitzarà dintre de 15 dies. Hi han contactes amb Madrid.

A Catalunya ja tenim una estructura singular. La estructura política s’ha anat inflant  amb els anys hi ells no  tennen cap mena de problema. La Generalitat rep els diners a final de mes hi paguen mil coses: Sous, sistema polític, Abertis i el que queda a la resta i entre la resta es troba la sanitat.

– La  reunió d’ahir és important per la coordinació. Hem d’aprofitar el múscul que tenim ara per fer-nos veure més, és un error esperar a una nova acció que es decidirà dintre de 15 dies. Es demana més implicació als treballadors de l’hospital. Falta arribar a més centres. Es proposa que es realitzin tancades diverses a altres centres. Caldria impulsar propostes abans de 15 dies.

– Cada centre anirà fent com ara, prenent les seves pròpies resolucions, fins que no es prenguin les decisions conjuntes a la propera reunió. Però a St. Pau s’haurà d’anar amb els deures fets.

– Es comenta que hi ha mitjants informatius alternatius que si estan explicant que està passant a la sanitat pública. Es proposta fer un recull d’enllaços d’aquests mitjans i penjar-los al Facebook i a la pàgina web de l’Acampada Parc Taulí.

– Hi ha una gran diversitat d’interessos entre els treballadors i entre els sindicats, però hem de tenir en compte que ens juguem la pervivència de la sanitat pública. Hem de tenir en compte que si la sanitat es va deteriorant afectarà als usuaris i a la  seva salut i afectarà als professionals perquè es deteriorant les seves condicions laborals.

Per tant hem de defensar per sobre de tot a la sanitat pública i hem de començar recolzant el Taulí i l’acampada. Hem de defendre  la sanitat pública de la que som copropietaris. Som copropietaris d’un sistema que els polítics i empresaris ens estan prenent.

– Un professional demana el per què hi ha hagut una diferència de paga entre uns treballadors i uns altres. Aquesta pregunta a provocat uns moments de tensió i hi han hagut participants de l’assemblea que s’han aixecat i han marxat.

– Es comenta que hi ha treballadors que estan indignats perquè s’han dividit las condicions a l’hora de pagar. Hi han les DPO (Incentius directes per al personal) que s’abonen anualment i hi han unes diferències de pagament enormes segons al grup a que es pertany. Amés aquest mes de desembre s’han pagat les DPO als grups 1 i 2 (directius  del CSPT, metges i infermers) i s’ha deixat sense aquesta paga a la resta de treballadors, els grup 3 a 7.

– Algú comenta que el problema sanitari es de tots i que s’ha de dir la veritat. Ja n’hi ha prou d’amagar les coses.

– Una persona vinculada al comitè creu que no és un tema que s’hagi de tractar en aquesta assemblea perquè pertany exclusivament a l’àmbit laboral intern del Taulí. Però al final es decideix a donar la versió del comitè:

A principis de l’any 2011 el comitè d’empresa va fer un pacte amb la direcció per a que no hi hagués un ERE. El comitè ja va explicar que tenia que pactar i per què ho va fer. Una de les condicions va ser que tots els professional deixarien de cobrar el 100% de la paga d’objectius (DPO) de l’any 2011.  Al mes de maig del 2012 l’empresa va decidir que es pagaria a tothom un 40% de les DPO i així es va fer. El que no se sabia és que aquest any 2012 es rebaixaria el 5% del sou i s’eliminaria la paga extra de Nadal. A l’ICS es va concloure que era injust que es rebaixés el sou i que alhora s’hagués eliminat la DPO . Aleshores l’ICS va decidir pagar la DPO de l’any  2011 que quedava per pagar, és a dir el 60% restant. El problema és que només s’ha  pagat  als professionals del grup 1 i 2, directius, metges i infermers i  s’ha exclòs a la resta de grups. Al malestar que ha provocat això s’ha afegit el fet que els sous del mes de desembre de 2012 s’han abonat una setmana més tard del que és habitual, el dia 28, mentre que a altres centres el dia que tocava.

– S’apunta que és una estratègia de l’empresa per dividir als treballadors.

– S’afirma que aquest és un tema intern que ens interessa a tots però que no és un objectiu de l’assemblea perquè aquest punt no estava a l’ordre del dia. Demana que no rebentem l’assemblea amb aquest tema.

– Algú comenta que no hem de venir a rebentar l’assemblea.

La qüestió de la sanitat ja ve de molt enrere. Els partits polítics i els sindicats es tindrien que moure en un altra direcció per canviar  les coses. El capitalisme divideix amb els salaris a la gent. Els sindicats són els únics que es mouen en l’àmbit  laboral però per desgràcia estan subvencionats per l’Estat. Els usuaris hem de lluitar des de la base sense consignes ni partidistes ni sindicals. La qüestió és per un sol motiu i  s’ha de lluitar tots plegats per aquest únic motiu. Els polítics no coneixen la nostra problemàtica perquè viuen en un altra realitat, gaudeixen  d’unes altres condicions. Tenim que ser nosaltres els que  lluitem nosaltres i tots units. Si no fem unió cridant als sindicats de  base, no farem res. Si el govern té por a alguna cosa és a que ens unim.

Es sol·liciten propostes (les propostes més concretes les recolliré al final de l’acta):

– Es comenta que el dimecres dia 2 es va projectar el documental La salut  el negoci de la vida”  que explica molt bé el que està passant a la sanitat de forma objectiva.

– Es demana que vingui més gent a compartir l’acampada, que sempre som els mateixos i pocs. Els metges ja sabem que no vindran i que no participaran però ens tindríem que fer veure per cuidar l’acampada en la mida que es pugui.

Sobre el fet que unes companyes s’hagin aixecat i marxat de l’assemblea és per falta d’informació. Les entenc perquè no es dóna informació ni explicacions. Entenc  que és inoportú que uns professionals hagin rebut el 60% de la DPO ja que hi ha molta gent que només ha rebut el salari i una setmana més tard.

– Es diu que  la falta de participació es deu a que hi han hagut els dies festius i això s’ha notat, però que cada dia que passa anem sumant.

– Un company de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) de St. Cugat proposa accions continuades per normalitzar la lluita: Fent cassolades, amb convocatòries a través del  Facebook, amb concentracions davant de l’ajuntament, de l’hospital, on siguin el més visible possible i faci més mal. Les PAH (habitatge) i Marea Groga  (educació) són molt actives. Es proposa que els sanitaris recolzin alguna acció de la PAH i viceversa. Unificar lluites amb  altres grups. Contactar amb les persones que ja estan mobilitzades.

– S’afirma que l’edifici més assequible de fer una acció es el Taulí.

– Es comenta que hi ha la voluntat de privatitzar tot el que és públic. No s’ha de permetre. Tothom ha d’estar al carrer. S’ha de buscar una convocatòria que sigui unitària amb tot el país.

Es podria  tornar a passar el documental que es va projectar i que algú ens expliqui cap on podem anar: cinefòrum. Quan hi ha un ple a l’ajuntament o al parlament hi hauríem d’estar per que no es puguin escapar tan fàcilment com s’escapen.

– És molt positiu que aquesta acampada porti tants dies. És bo que hi hagin ganes de fer coses. La manifestació del dijous 20 amb el lema “Rescatem la Sanitat, no més retallades!” va ser molt positiva. Es podria preparar una manifestació que acabés a l’hospital per a que possés més nerviós a la direcció, es quedaria al centre de Sabadell a migdia i s’acabaria a l’hospital.

Es podria fer un tall a l’autopista que té molta repercussió mediàtica.

Quan s’aprovin els pressupostos serà un dia clau per fer força, serà el dia que s’aprovaran les noves retallades.

– Els treballadors de la sanitat no poden protestar igual que els usuaris, però el problema és general i ens ho estan prenent tot, per tant tenim que implicar a tots per evitar-ho. Tota la societat és la que ha de ser conscient de la situació en la que estem. S’ha  de destruir el sistema i ara es el moment de la construcció de una democràcia verdadera.

– Proposta de tall de carreteres a tot el voltant de Sabadell.

– Cassolada des de la Gran Via fins a l’entrada de l’Hospital.

–  Ens tenim que marcar un objectiu concret. Fem-ho al Taulí. Proposta de parada d’una hora cada dia.

– Proposta de parada d’un dia sencer. Si l’empresa deixa  de guanyar diners això li fa mal.

– Es comenta que s’ha de pensar que hi ha persones malaltes. Si es fa una aturada de l’hospital durant un dia sencer i ha més repercussió sobre les persones que estan malaltes. Es proposa realitzar concentracions davant de la Salut que es on estan els directius. Anem-los a emprenyar a ells.

– Una persona comenta que tallar la carretera no li agrada, que és una situació delicada per si hi ha una urgència. La cassolada no té massa repercussió i cansa molt. L’aturada tampoc perquè fa mal i molesta als usuaris. Proposa que es facin concentracions a les portes dels CAPs.

– Es comenta que fa un any ja es van fer tancades als CAPs per no perdre alguns tipus de servei i que no van funcionar. Però creu que les coses  s’han de repetir, que s’ha de continuar insistint.

Li sembla bé que quan es firmin els pressupostos es realitzi una concentració per recordar als polítics que estan retallant la sanitat pública.

–  Ens estant privatitzant el que és públic i no sé si és legítim. Les empreses i els polítics s’amaguen darrere de grans mentides. Hem de començar ha dir la veritat d’una vegada. La transparència es molt important, és el que ens permet ser objectius i el que realment ens uneix. Els mitjans de comunicació ens estan venent mentides i hem de tallar com sigui això. Quanta més gent s’uneixi, es mobilitzi, s’informi, donarà com resultat més gent amb criteri propi. Sobre el cas  que s’ha explicat abans de les DPO crec que és important que als usuaris se’ls hi expliqui aquestes coses perquè ens dóna confiança. Aquest tipus d’informació ja va arribant a molta gent més gent. I a mida que es transmeti la informació ja s’aniran trobant formes noves. No ens desanimem.

– No se si s’aconseguirà res però ho hem d’intentar. Ara només hi ha el referèndum sobre la independència de Catalunya que sembla que tapi tots els altres temes, però encara que només sigui per dignitat ens hem de mobilitzar.

Proposo una concentració on estan els directius. No podem esperar a l’aprovació dels  pressupostos, ho hem de fer ara. Si hi han d’haver dificultats i separació entre els treballadors millor no ho fem. S’ha d’anar a petites coses que uneixen i anar fent.

– Parar no ha tingut èxit. I als usuaris no els hi agrada. Sóc partidària de fer soroll tots els dies però fora.

– Seria desitjable que a cada població del Vallès fóssim capaços d’informar adequadament. És important fer difusió amb la informació exacta i veraç  i els que estan en condicions de donar dades concretes i correctes són els que tenen aquesta informació.

Per altra banda a les manifestacions s’hauria de  tenir més informació per repartir. En cada població  s’ha de convocar als veïns per realitzar aquesta recollida i confecció de material per poder fer una adequada difusió.

– No ens fan cas. Hem de fer alguna cosa més per que siguem visibles, els hem de molestar. Quan el 15M va acampar ho va fer per menys raons que les que hi ha ara per  manifestar-se. Però el problema és que no  s’arriba a la gran majoria de la gent. El problema és el govern i el capitalisme i no sabem que hem de fer. Crec que per dignitat hem de sortir al carrer i ens hem de radicalitzar una mica per veure si ens fan cas.

– Es proposa tallar la Gran Via amb una certa freqüència. No es necessita molta gent i és una acció que té força repercussió. Es recorda que estem aquí per defendre la sanitat pública, no només pel salari del treballadors del Taulí i que per tant la gent que s’ha aixecat ha faltat al respecte a la resta de les persones que estan a l’assemblea.

– Això es una assemblees en la que s’han ajuntat un grup de gent bastant heterogeni. Aquesta assemblea és gran però s’haurien d’assentar les estructures organitzatives. Hem d’evitar que la gent vagui desertant per culpa d’una mala d’organització. Amés aquest estructura ha de servir pel futur, ha de romandre. No sabem el que passarà al futur però ens hem d’organitzar. Les estructures de futur son els grups de treball amb idees clares, una bona difusió i una bona continuïtat d’accions periòdiques, cada setmana hi ha d’haver alguna cosa. Això no durarà uns dies, és una lluita llarga. Gràcies als que ens movem tot el que fem ha  de servir per alguna cosa. Muntem una estructura que perdurin en el temps i que serveixi per alguna cosa. Que quan la crisi  s’acabi estiguem preparats per començar a lluitat. Constància.

– Es proposta boicotejar a TV3 perquè no fan resó de l’acampada al Taulí ni de cap altra acampada a Catalunya. Es proposa anar a molestar als directius.

  

Properes trobades i esdeveniments:

–       Dijous 10 de gener a les 5 de la tarda: Tercera Assemblea d’Afectats al Taulí. És important que els diferents GdT hagin començat a funcionar i que vinguin a l’assemblea amb propostes.

–       Dijous 10 de gener a les 7 de la tarda: Xerrada-debat sobre el negoci de la sanitat amb l’Albano Dante i la Marta Sivina, editors de la revista Cafèambllet i amb l’Esther Vivas, activista catalana.

 

Crònica de l’assemblea d’afectats redactada per isabadell

L’Acampada Parc Taulí continua i planteja noves mobilitzacions! http://t.co/uZH7SjGm

 

 

Recull de propostes concretes pels Grups de Treball:

– Fer documents que es puguin portar els barris i a les empreses on s’informi d’aquesta situació de retallades que pateix la sanitat. Recollir informació (sobre les retallades en sanitat) i confeccionar material (octavetes, fulls…) amb informació concreta i veraç  per poder fer difusió.

– Fer un recull d’enllaços de mitjants informatius alternatius que estant explicant que està passant a la sanitat pública i penjar-los al Facebook i a la pàgina web de l’Acampada Parc Taulí.

– Realitzar accions que visualitzin l’acampada  sense esperar a la  propera reunió sindical que es realitzarà dintre de 15 dies.

– Dur  a terme accions continuades per normalitzar la lluita: Fent cassolades, amb convocatòries a través del  Facebook, amb concentracions davant de l’ajuntament, de l’hospital, on siguin el més visible possible i faci més mal.

– Unificar lluites amb  altres grups. Contactar amb les persones que ja estan mobilitzades. Les PAH (habitatge) i Marea Groga  (educació) són molt actives. Es proposa que els sanitaris recolzin alguna acció de la PAH i viceversa.

– Cinefòrum: Passi de documental i debat posterior.

–  Portar a terme una manifestació que comencés al centre de Sabadell a migdia i s’acabés a l’hospital.

– Tallar l’autopista. Tall de carreteres a tot el voltant de Sabadell.

– Concentració davant del Parlament el dia que s’aprovin els pressupostos.

– Cassolada des de la Gran Via fins a l’entrada de l’Hospital. Fer soroll a l’entorn del Taulí.

– Parada d’una hora cada dia al Taulí. Proposta de parada d’un dia sencer.

– Realitzar concentracions davant de la Salut que es on estan els directius.

– Fer concentracions a les portes dels CAPs.


Recull de notícies i enllaços:

Grup de Defensa de la Sanitat Pública: http://defensasanitatpublica.wordpress.com/

HOSPITAL Sant Pau, Tancada Indefinida des del 29 de Novembre: Twitter @encierrosantpau

http://santpauenlluita.wordpress.com/

Tancada indefinida al Parc Taulí de Sabadell des de l’11 de Desembre; Twitter @acampadatauli

http://acampadatauli.blogspot.com.es/

Tancada indefinida a l’Hospital Clínic des del 12 de Desembre ; Twitter @TancadaClinic

http://tancadaclinic.wordpress.com/

Tancada indefinida a l’Hospital Moisès Broggi de Sant Joan Despí des del 13 de Desembre;

Twitter  @tancadabroggi https://twitter.com/tancadabroggi

Tancada indefinida a l’Hospital  de Terrassa des del 17 de Desembre Twitter @AcampadaCST

https://twitter.com/AcampadaCST

Acampada a l’Hospital General de l’Hospitalet des del 18 de Desembre Twitter @acampadacsi

https://twitter.com/acampadacsi

Acampada a l’Hospital Arnau de Vilanova, Lleida; des del 20 de Desembre; Twitter @acampadaarnau

https://twitter.com/acampadaarnau

Acampada a l’Hospital Santa Maria de Lleida des del 20 de Desembre; Twitter @acampadahsm

https://twitter.com/acampadahsm

Anuncis