Acta 1a Assemblea d’afectats #AcampadaTaulí #TotsSomTaulí

Sabadell 22 de desembre de 2012

Aproximadament 100 participants

Comença a 2quarts d’1 i acaba a 2quarts de 3 de la tarda

 Ordre del dia:

  1. Informació. Laboral i com afecten les retallades als usuaris
  2. Organització de la lluita
  3. Creació  de Grups de Treball (GdT) o comissions (difusió, intertorns, extensió…)
  4. Continuïtat
  5. Propostes d’accions

1. Informació

  • Un membre del Comitè d’Empresa del Taulí informa:

Que hi han retallades des del 2008.

L’any 2011 el comitè d’empresa va firmar un acord amb L’Hospital Parc Taulí per evitar l’acomiadament de 120 treballadores. En aquest acord es va renunciar a la paga d’objectius i es van perdre dies de treball.

Les treballadores es veuen sotmeses a una sobrecàrrega de treball que repercuteix de forma negativa en l’atenció a l’usuari.

Aquest any 2012 s’ha tret la paga extra, un altre retall salarial.

A més s’ha aprovat el Reial Decret 20/2012 de mides per garantir l’estabilitat pressupostària i de foment de la competitivitat, que implica un augment d’hores setmanals a 37½h dels treballadors públics i de possibles acomiadaments.  (Principals novetats dels Reial Decret 20/2012)

La Generalitat ja ha anunciat que hi hauran d’haver més retallades per l’any 2013, això implicarà que alguns serveis hauran de tancar.

Les últimes retallades han provocat:

El tancament de 78 llits de forma definitiva.

–       A aquests si han d’afegir els que de forma temporal ho fan a l’estiu.

–       El tancament de 3 quiròfans. Aquest anys 2012 hi  han hagut 180 intervencions menys.

–       S’han reduït un 10% les proves complementàries.

–       S’han eliminat els programes de detecció precoç de càncer.

Ja se’ns ha comunicat que l’any 2013 serà pitjor. Pel que sembla s’hauran d’eliminar serveis i hi hauran acomiadaments. Hem de tenir en compte que s’ha deixat de contractar personal (entre 200 i 300 persones) i  que la  feina que realitzaven aquestes l’han d’absorbir els treballadors.

Hem decidit començar a lluitar, ja hem decidit dir prou. Hi per aquesta lluita hem d’anar de la mà usuaris i professionals.

Des del comitè d’empresa agraïm el suport extern i sobretot del 15M pel seu ajut. Amb un acte com aquest es comença a demanar la implicació de tothom.

  • Un membre de la Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública del Vallès Occidental informa:

Des de la Plataforma es van plantejant  preguntes als partits polítics i als sindicats. Aquesta informació pretén ser un resum de què es va reflexionant.

Els problemes de l’Hospital de Sabadell no afecta només als professionals i als treballadors, afecta a entre 500 i 600 mil persones que en són usuàries. Per això és important que hi hagi molta gent que doni suport a les mobilitzacions, a les protestes… Perquè creiem que el que està passant és una estratègia amb la finalitat de privatitzar el sistema sanitari. I això no es realitza de cop, d’un dia per un altre. La estratègia es va  acomplint pas a pas:

–       1r pas. Rebaixar la qualitat del servei.

El Vallès pateix un dèficit històric pel volum de gent que s’ha d’atendre. Es necessita  una altre hospital que mai s’ha arribat a fer i centres d’atenció primària que es tenien que edificar i que amb la crisi s’han deixat de projectar i  de construir.

Es fan menys operacions i les llistes d’espera s’allarguen.

La prevenció es bàsica per una sanitat sostenible a llarg termini i  no s’hi està invertint diners.

Això és així perquè no és posen els  suficients recursos per que tot plegat funcioni.

–       2n pas. Fer-nos creure que el sistema sanitari és car.

Cada vegada ens van gravant amb més impostos: Uns falsos i altres discriminatoris

Falsos com la recaptació del cèntim sanitari als combustibles que es comptabilitza com si fos per ajudar a la sanitat però que ningú controla que sigui per aquesta finalitat.

Discriminatori perquè penalitza a qui més utilitza el servei que és el malalt,  com l’euro per recepta o com l’augment del percentatge que s’ha de pagar pels medicaments.

La crisis ajuda molt a la justificació i a l’aplicació d’aquestes mesures perquè se’ns intenta convèncer  de que el sistema és car  i  s’ha de finançar d’alguna manera. Se’ns intenta convèncer de que no és raonable que la sanitat sigui gratuïta.

–       3r pas. Amagant-nos informació.

Tant  polítics, com sindicats, com mitjans de comunicació, com portaveus ens donen la informació que interessa i sembla clar que una veritat a mitges no és la veritat.

No hi ha transparència en com es gestionen els diners de la sanitat. No hi ha manera d’obtenir la informació sobre l’economia de l’Hospital Taulí, ni sobre d’altres hospitals.

A més si es fa un treball d’investigació es  reprimeix com ha passat amb la revista cafèambllet que ha destapat els casos de corrupció sobre la sanitat pública a Girona i que ha estat multada amb 10.000 euros abans de començar la investigació sobre el cas.

Hi ha molts interessos partidistes, sindicals, d’entitats… Molts càrrecs obtinguts a dit, sous de càrrecs de responsabilitat massa elevats. Les persones que s’encarreguen de la gestió la majoria de vegades no són les més preparades, ni les més adequades.

Hi ha una mala gestió i aprofitament interessat dels recursos i per això hi ha falta de transparència.

Però es pot afirmar que:

Els gestors  públics són tan eficients com els gestos privats.

És important el control que es pugui exercir sobre les despeses, sobre el finançament de la sanitat pública, la transparència.

La sanitat púbica és menys discriminatòria i més solidària que la sanitat privada.

La sanitat púbica té l’obligació d’atendre a totes les persones i la sanitat privada no perquè es mou  per interessos econòmics.

La sanitat pública és més barata i el seu objectiu no és tenir beneficis.

  • S’obra un torn de paraules. Es recorda que és un punt informatiu i només es donaran 2 minuts per intervenció:

–       Els polítics i els interessats en privatitzar la sanitat pública no la utilitzen. Per què doncs si funciona tant malament la volen privatitzar? No ens en podem fiar.

–       Els treballadors del Taulí de Sabadell són uns grans professionals. La sanitat privada no és  garantia de qualitat.

–       A la primera assemblea d’afectats del Taulí no hi ha cap mitjà de comunicació! Per altra banda un hora  abans de l’assemblea i havia una concentració davant la Cambra de Comerç de Sabadell a l’Eix Macià, ens hauríem de coordinar millor. Si no fem res acabarem vivint per menjar i per pagar impostos. S’han d’eliminar diferències a l’hora de pagar impostos. S’ha d’exigir transparència. Ens hem d’indignar molt més.

–       La  gent ha de sortir de casa.

–       Els primers en acampar van ser els de l’Hospital de Sant Pau de Barcelona i hi continuen acampats. Es comunica que el dia 2 de gener hi haurà una reunió conjunta a l’Hospital de Sant Pau entre els diferents representants dels treballadors del conjunt d’hospitals de Catalunya. La intenció és la d’unificar criteris, la coordinació. Sant Pau i Taulí han decidit continuar acampats. Altres han aixecat l’acampada de forma temporal.

2. Organització de la Lluita

 

–       S’han de crear Grups de Treball (GdT) per recolzar i ajudar a  l’acampada. Aquest GdT han d’estar formats per usuaris i professionals del Taulí. La idea de crear GdT sorgeix de la necessitat d’estar organitzats d’alguna manera perquè la lluita serà  llarga.

–       Si volem que els  GdT funcionin es necessària la continuïtat.

–       També es desitjable la col·laboració i evitar que cadascú vagi pel seu compte. Ens hem d’ajuntar i coordinar per salvar la sanitat pública. A Madrid les mobilitzacions, “la marea blanca”, han sigut un èxit perquè per primera vegada s’hi han afegit els professionals.

–       La lluita per la sanitat pública ha de sortir de l’àmbit de l’hospital i ha d’arribar a l’usuari. Es proposa posar  pancartes als  balcons particulars.

–       Seria interessant aprofitar aquest espai per mobilitzar el Vallès. Es proposa aprofitar l’espai per explicar les diferents lluites que s’estan realitzant a Sabadell.

–       Algú afirma que els sindicats ens estant manipulant i que es poden fer coses prescindint d’ells. També ens recomana que fem passos de gegant, fer accions potents, per no esgotar-nos. Es proposa realitzar concentracions davant de la Conselleria de Salut a Barcelona que és on estan els responsables en els temes de salut.

–       Es comenta que és inadmissible que no es cobreixen les  baixes i les absències, d’aquesta manera s’obliga al personal a treballar més del compte. Es proposa al comitè d’empresa que una de les demandes que s’haurien de fer és que aquestes places temporals es cobreixin amb persones que estan en situació d’atur.

–       S’apunta que no es pot permetre de cap manera que gent amb sous milionaris i moltes vegades aliens a la sanitat facin negocis amb els serveis.

–       Es comenta que no és suficient que sigui el comitè d’empresa el que informi. Seria interessant que treballadors del Taulí tinguessin la llibertat de dir el que pensen. La difusió de la informació és molt important i si s’uneixen als GdT els treballadors podran expressar-se més lliurement.

–       Qui tenen més inquietuds són els propis treballadors, s’ha de trencar amb la por i el passotisme. S’ha de donar tota la informació i començar d’una vegada a dir la veritat. Tots els treballadors protesten però cap es mou.

–       Algú diu que a l’assemblea hi ha pocs sanitaris. S’ha de parlar, ens hem d’organitzar i hem de començar a treballar amb les persones que ens donen recolzament. Es proposa que el comitè d’empresa tingui una reunió amb els treballadors i que digui la veritat i tot el que coneix d’una vegada. Que diguin si es deixarà sense treball a un munt de gent o no.

Qui vulgui col·laborar es pot apuntar al GdT que l’interessi.

–       GdT d’Accions

Activitats per fer visible l’acampada.

Es poden fer pancartes a l’hospital i després anar a penjar-les. Fins ara hi  ha hagut un petit finançament amb la venda de xapes, s’han fet pancartes i s’han penjat  a diferents punts de la Gran Via.

Es proposa realitzar més manifestacions.

–       GdT de Difusió

La difusió es pot fer des de casa i per tant es pot ajudar des de fora del Taulí. Es proposa fer difusió als Centres d’Atenció Primària i compartir informació i les  campanyes que es puguin proposar.

–       GdT Intertorns

S’encarregaria de la difusió interna. De que tota la difusió arribi  a tothom. Difusió interna i externa. Es proposa que s’ha de fer públic tot el  que s’està fent i de què s’està parlant: La informació ha de ser pública.

–       GdT d’Extensió

Coordinació amb altres hospitals per organitzar-se. Es proposa anar a parlar amb altres col·lectius,  associacions, entitats, etc. que estiguin lluitant per la sanitat pública.

–       Secretariat

Es proposa que l’Assemblea d’Afectats tingui continuïtat. Quina periodicitat hauria de tenir?

–       Iniciativa Penal Popular (IPP)

Es proposa la creació d’un GdT que treballi la Iniciativa Penal Popular (IPP).

La IPP té una doble vessant:  Jurídica, que la treballen els advocats, i popular que consisteix en la queixa per la falta de recursos i que es pot realitzar molt eficientment.

Es proposa dos eixos de treball: la IPP i la campanya contra l’euro per recepta.

Formularis de queixa

[article] Sobre la IPP contra l’assalt al sistema públic sanitari

[article] Els  10 punts clau de l’argumentació de la IPP contra Mas i Boi Ruiz

3. Continuïtat

Aquest punt no fa falta tocar-lo perquè ja s’ha decidit que l’acampada continua.

Properes trobades i esdeveniments:

–       Dijous 27 de desembre a les 5 de la tarda: Reunió al Taulí dels diferents Grups de Treball.  Es consolidaran i arrancaran a treballar.

–       Dimecres 2 de gener hi haurà una reunió conjunta a l’Hospital de Sant Pau de Barcelona entre els diferents representants dels treballadors del conjunt d’hospitals de Catalunya.

–       Dijous 3 de gener a les 5 de la tarda: Segona Assemblea d’Afectats al Taulí. És important que els diferents GdT hagin començat a funcionar i que vinguin a l’assemblea amb propostes.

4. Propostes d’accions

Aquest punt tampoc fa falta tocar-lo perquè les propostes es discutiran i es presentaran des del GdT d’Accions.

Recull de notícies i enllaços:

Grup de Defensa de la Sanitat Pública: http://defensasanitatpublica.wordpress.com/

HOSPITAL Sant Pau, Tancada Indefinida des del 29 de Novembre: Twitter @encierrosantpau

http://santpauenlluita.wordpress.com/

Tancada indefinida al Parc Taulí de Sabadell des de l’11 de Desembre; Twitter @acampadatauli

http://acampadatauli.blogspot.com.es/

Tancada indefinida a l’Hospital Clínic des del 12 de Desembre ; Twitter @TancadaClinic

http://tancadaclinic.wordpress.com/

Tancada indefinida a l’Hospital Moisès Broggi de Sant Joan Despí des del 13 de Desembre;

Twitter  @tancadabroggi https://twitter.com/tancadabroggi

Tancada indefinida a l’Hospital  de Terrassa des del 17 de Desembre Twitter @AcampadaCST

https://twitter.com/AcampadaCST

Acampada a l’Hospital General de l’Hospitalet des del 18 de Desembre Twitter @acampadacsi

https://twitter.com/acampadacsi

Acampada a l’Hospital Arnau de Vilanova, Lleida; des del 20 de Desembre; Twitter @acampadaarnau

https://twitter.com/acampadaarnau

Acampada a l’Hospital Santa Maria de Lleida des del 20 de Desembre; Twitter @acampadahsm

https://twitter.com/acampadahsm

 [doc] Acta 1a Assemblea d’afectats

Anuncis